Mena: CZK / EUR / HUF
Vyberte jazyk: CZ SK HU EN
0 0.00 € Prázdny košík
Výhody mandľovej múky

Mandľová múka je jednou z najlepších volieb pre bezlepkárov a ľudí, ktorí sa stravujú bežne, vrátane ľudí s nízkym obsahom sacharidov. Jedným z dôvodov, prečo je to tak, je určite množstvo vitamínov v samotných mandliach - fosfor, meď, bielkoviny a mnoho ďalších zdraviu prospešných látok vrátane vlákniny a komplexných sacharidov. Jedna šálka mandľovej múky je vyrobená z približne 90 mandlí, a preto obsahuje viac ako 100 % odporúčanej dennej dávky vitamínu E. Vďaka tomu je oveľa zdravšia ako bežná pšeničná múka.

Samotné mandle majú vedecky dokázané:

  • môžu znížiť riziko srdcových ochorení tým, že udržiavajú cievy zdravé a pružné
  • pomáha predchádzať rakovine hrubého čreva
  • zlepšenie hospodárenia s cukrom u diabetikov
  • vysoký obsah zdravých tukov a vlákniny v mandliach zabezpečuje nízky glykemický index, čo znamená, že sa cukor uvoľňuje do krvi pomaly a dlhodobo uchováva energiu

Pri pečení sa mandľová a pšeničná múka pridávajú do výrobku v pomere 1:1, ale ak chcete plne nahradiť pšeničnú múku mandľovou, možno budete musieť pridať vajce alebo iné spojivo, aby sa výrobok nerozpadol. Mandľová múka tiež spôsobuje, že výrobok je menej nadýchaný ako pšeničná múka. Je to spôsobené absenciou lepku, ktorý sa v mandľovej múke nenachádza.

Mandľovú múku je najlepšie skladovať v chladničke, pretože si zachová potrebnú čerstvosť pre ďalšie pokrmy. Pridanie mandľovej múky do procesu pečenia dodá konečnému výrobku vlhkosť a príjemnú orechovú chuť. Tieto výrobky z mandľovej múky potom bývajú kalorickejšie a vyváženejšie, čo znamená, že sú zvyčajne veľmi sýte. Spomeňte si na obľúbené makrónky.

Ďalšou výhodou mandľovej múky je, že ju nemusíme kupovať (je dostupná v špecializovaných obchodoch, napríklad tu), pretože si ju každý môže vyrobiť sám. Jedinou podmienkou pravej mandľovej múky je, aby obsahovala iba mandle. Ak si ju teda chcete kúpiť a obsahuje iné zložky, je to znamenie, že pravdepodobne nejde o pravú mandľovú múku.

##PRODUKTY##

Najlepší spôsob, ako si doma vyrobiť kvalitnú mandľovú múku, je pomlieť mandle na prášok. Mnohí ľudia uprednostňujú namočiť mandle na niekoľko hodín pred ich mletím a potom ich dôkladne vysušiť, ale vo všeobecnosti to nie je potrebné.

Pri príprave mandľovej múky tiež veľmi záleží na tom, akú chuť očakávate od výsledku. Ak chceme bielu a sladkú verziu mandľovej múky, musíme mandle pred mletím olúpať. Chybou, ktorej sa pri výrobe mandľovej múky dopúšťa mnoho ľudí, je prílišné varenie mandlí. V procese varenia mandle strácajú veľa prospešných látok, o ktoré je škoda múku ochudobniť.

Na záver je dobré spomenúť, že mandľovú múku možno používať aj surovú. Vďaka tomu sa výborne hodí na posypanie koláčov, zákuskov alebo aj do jogurtu, kde dodá príjemnú orechovú chuť.

Súvisiace výrobky

Kontaktujte nás