Sladká výzva: Sladkosti z mikrovlnnej rúry

Zložky
- 1 šálka kryštálového cukru
- ½ šálky glukózového sirupu (alebo kukuričného sirupu)
- ½ čajovej lyžičky prírodnej arómy
- plech na pečenie alebo forma na tvrdé cukríky
- potravinárske farbivo
- práškový cukor
- mikrovlnná rúra s výkonom 600-700 W
Tento recept je navrhnutý tak, aby fungoval v štandardnej domácej mikrovlnnej rúre s výkonom 600-700 W. Upozorňujeme tiež, že niektoré príchute sú výraznejšie ako iné. Preto pridávajte príchute postupne.
Postup
- Používajte len kovové odmerky a lyžice, nikdy nie plastové. Plech na pečenie alebo formičky na cukrovinky ľahko postriekajte olejom v spreji. Ak používate formy, môžete nastriekať aj kúsok hliníkovej fólie.
- V sklenenej nádobe vhodnej do mikrovlnnej rúry dôkladne premiešajte cukor a glukózový sirup. Prikryte fóliou vhodnou do mikrovlnnej rúry. Vložte do mikrovlnnej rúry a zapnite najvyššiu teplotu (600-700 W), ohrievajte 3 minúty a 15 sekúnd.
- Vyberte z mikrovlnnej rúry a opatrne odstráňte fóliu, aby ste zabránili tvorbe pary. Rýchlo premiešajte cukrovú zmes a potom ju zakryte novou fóliou. Ohrievajte 3 minúty a 15 sekúnd na najvyššom stupni.
- Po vybratí z mikrovlnnej rúry opatrne odstráňte fóliu. POZOR: Pod obalom sa hromadí vriaca para. Premiešajte čistou lyžicou a pridajte arómu.
- Rýchlo a opatrne nalejte sirup na pripravený plech, formu alebo fóliu. Ak používate plech na pečenie, veľkým nožom vyznačte štvorce, kým cukrová zmes trochu stuhne. Nechajte vychladnúť pri izbovej teplote. Neuchovávajte v chladničke.
- Po úplnom vychladnutí cukrovinky zľahka posypte práškovým cukrom z oboch strán a odstráňte prebytočný cukor. Rozlomte cukrový list na malé kúsky. Skladujte vo vzduchotesných nádobách vystlaných voskovaným papierom. Tvrdé cukríky vždy skladujte na suchom mieste pri izbovej teplote, nikdy nie v chladničke.