Novinka: Gélové farby Wilton sa vracia na slovenský trh. Viac tu >>

Mena: CZK / EUR
Vyberte jazyk: CZ SK
0.00 € Prázdny košík
    Autor: Michal Kubíček
    4 druhy vianočných koláčov, ktoré u vás nesmú na Vianoce chýbať

    Vianoce sú už takmer za rohom a vy sa už určite chystáte na pečenie koláčov. Vybrali sme pre vás vianočné cukrovinky, ktoré u vás tento rok nesmú chýbať. 

    Medvedie labky

    Sú obľúbenou vianočnou cukrovinkou. Chutia malým, ale aj veľkým a ich pečenie zvládnete ľavou zadnou. Začnite piecť cca 14 dní pred Vianocami.

    Ingrediencie na medvedie labky:

    • 300 g hladkej múky
    • 250 g masla
    • 100 g mletých lieskovcov
    • 100 g práškového cukru
    • 1 vanilkový cukor
    • 1⁄2 čajovej lyžičky škorice
    • 30 g kakao 
    • nstrúhanú citrónovú kôru
    • 2 žĺtky 
    • 3 roztlčené klinčeky 

    Múku, cukor, kakao, škoricu a vanilkový cukor preosejeme priamo do misky a dôkladne premiešame. Pridáme vajíčko spolu s maslom nakrájaným na malé kocky. Do cesta sa pridávajú aj oriešky.

    Hotové cesto dáme do chladničky. 

    Následne z cesta vytvoríme guličky a tie obalíme v múke a vložíme do silikónových alebo iných formičiek a uložíme na plech. 

    Medvedie labky pečte maximálne 15 minút a po vychladnutí ich obaľte v práškovom cukre. 

    Tip: Ako vyčarovať vianočnú atmosféru pomocou svetielok, nájdete tu.

    Vanilkové rožteky

    Ďalšia tradičná cukrovinka slovenských Vianoc. Vanilkové rožky rýchlo upečiete aj so svojimi deťmi. 

    Ingrediencie na vanilkové rožky

    • 300 g hladkej múky
    • 100 g práškového cukru
    • 200 g masla
    • 50 g mletých lúpaných mandlí
    • 50 g lieskových/vlašských orechov
    • štipka soli
    • 3 ks vanilkového cukru
    • 2 ks žĺtky
    • ½ šálky práškového cukru na obaľovanie

    Cesto vymiesime z múky, masla, žĺtku, cukru, soli a orechov, zabalíme do alobalu a necháme stuhnúť v chladničke. 

    Zo stuhnutého cesta odkrojíme kúsky, ktoré vyšúľame do cca 7 cm valčekov a vytvarujeme do tvaru rožka. 

    Vanilkové rožky na plechu pečieme asi 10-12 minút. Po upečení ich stačí obaliť v zmesi práškového a vanilkového cukru.

    Linecké koláčiky

    Linecké pečivo na vianočnom stole nesmie chýbať. Táto cukrovinka je natoľko univerzálna, že ju môžete piecť kedykoľvek počas celého roka.

    Ingrediencie na linecké koláče

    • 250 g másla
    • 350 g hladkej múky
    • 120 g práškového cukru
    • 3 ks žĺtky
    • 1 balíček vanilkového cukru
    • orechy
    • obľúbený džem

    Preosejeme múku a cukor priamo na dosku. Pridáme cukor, maslo a žĺtka a vymiesime cesto. To uložíme napríklad do chladničky, aby odstalo. 

    Odstaté cesto vyvaľkáme do tenkého tvar tak, aby sa nám dobre vykrajovali obľúbené tvary. Tie začneme ukladať na suchý plech.

    Vykrajovali ste kolieska? Do polovice spravte očká do stredu pomocu kovovej trubičky. Kolieska s dierou potrite vajíčkom a posypte rozsekanými orieškami 

    Linecké koláčiky pečieme do ružova a po vychladnutí k sebe jednotlivé časti zlepíte džemom.

    Tip: Na čo by ste pri pečení vianočných koláčov nemali zabudnúť, nájdete tu.

    Orechové košíčky

    K Vianociam neodmysliteľne patria aj košíčkové koláče. Vybrali sme pre vás univerzálne - orechové.

    Ingrediencie na orechové košíčky

    Cesto:

    • 250 g hladkej múky
    • 150 g palmarinu
    • 70 g práškového cukru
    • 1 vajce
    • 1 polievková lyžica kakaa
    • 100 g mletých vlašských orechov
    • 1 kávová lyžička prášku do pečiva

    Plnka

    • 4 vajíčka
    • 200 g práškového cukru
    • 1 balenie vanilkového cukru
    • 250 g masla

    Poleva

    • 200 g tmavej horkej čokolády

    Do misky preosejme múku s práškom do pečiva, cukrom, vajíčkom, palmarínom, orechmi, kakaom. Miesime, až kým nebude cesto úplne hladké. 

    Hotové cesto postupne vložíme do vymastených formičiek. Predtým ich posypeme múkou. 

    Cesto je potrebné piecť, do kým sa nezačne od formičiek oddeľovať. 

    Plnku pripravíme z vajíčok, cukru, vanilkového cukru vyšľahaním nad parou. Maslo takisto vyšľaháme do peny a postupne vychladnutú zmes premeníme na hladký krém. 

    Lahodnou plnkou naplníme košíky. Zalejeme ich rozpustenou čokoládou a ozdobíme podľa vlastnej chute. 

    Veríme, že sme uľahčili aspoň základný výber vianočného pečiva. Minimálne sme vám receptami predstavili zoznam ingrediencií, ktoré u vás pred Vianocami nesmú chýbať. 

    Kontaktujte nás

    Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.